top of page

שאלות בנושאי תקשורת, שפה ודיבור

המידע המובא בעמודים אלו הינו כללי, ואינו מחליף התייעצות עם איש מקצוע. במידה וקיים חשש, או שישנן שאלות, אתם מוזמנים להתקשר ולהתייעץ עמי בכל נושא, ואשמח לסייע.

החל מאיזה גיל ניתן לפנות לקלינאית תקשורת?

אין גיל מינימאלי להתייעצות עם קלינאית תקשורת. מומלץ לפנות בכל גיל ובכל מצב בו קיים חשש אצל אחד ההורים בשל היבטים מסוימים של התפתחות התקשורת, השפה או הדיבור.

 

מה זה אוטיזם?

אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית נרחבת, הכוללת קשיים בתחומים שונים ובראשם קשיי תקשורת, קשיים באינטראקציה חברתית והתנהגות ותחומי עניין חזרתיים ומצומצמים. פעמים רבות ישנם גם קשיי שפה, קשיים מוטוריים, קשיי תחושה, ובעיות רגשיות ו/או קוגניטיביות. התחומים הפגועים וחומרת הפגיעה שונים מאוד בין אנשים שונים, אך הם כולם יכללו תחת הגדרת "הספקטרום האוטיסטי". ישנה חשיבות מכרעת לאבחון מוקדם ולהתערבות טיפולית אינטנסיבית בגיל הרך, שמשפרים מאוד את היכולות של הילד ואת תפקודו בתחומים השונים.

 

באיזה גיל ילד צריך ליצור קשר עין?

החל מגיל 4-6 שבועות התינוק מתחיל ליצור קשר עין עם סביבתו. תחילה רגעים אלו קצרים ונדירים, ועם חלוף השבועות הם מתבססים. החל מגיל 3 חודשים, התינוק אמור כבר ליצור קשר עין ממושך עם סביבתו ברוב זמן האינטראקציה.

 

האם זה בסדר שילד לא מגיב כשקוראים בשמו?

עוד לפני גיל שנה ילד אמור להפנות את ראשו כשקוראים בשמו. במידה ובאופן עקבי הילד לא עושה זאת, מומלץ לבדוק את מצב השמיעה שלו, ולפנות להתייעצות אצל קלינאית תקשורת.

 

החל מאיזה גיל ניתן לפנות לקלינאית תקשורת?

אין גיל מינימאלי להתייעצות עם קלינאית. מומלץ לפנות בכל גיל ובכל מצב בו קיים חשש אצל אחד ההורים בשל היבטים מסוימים של התפתחות התקשורת, השפה או הדיבור.

 

מתי ילדים מתחילים לדבר?

סביב גיל שנה רוב הילדים מתחילים לומר את המילים הראשונות שלהם. מילים אלו פעמים רבות נהגות באופן שונה מהאופן בו מבוגרים הוגים אותן, ולעיתים הן כוללות מילים שונות לגמרי (למשל ילד שאומר "אייטה" במקום "טיול"). חשוב לשים לב לא רק למספר המילים שיש לילד בשלב זה, אלא גם לקצב בו נוספות מילים חדשות לאוצר המילים שלו.

 

באיזה גיל צריך להתחיל לומר משפטים?

לקראת גיל שנתיים רוב הילדים מתחילים להביע את עצמם על ידי צירוף של שתי מילים. זוהי תקופת מעבר לשלב בו הילד מביע את עצמו במשפטים, שהופכים ארוכים ומורכבים עם העלייה בגיל.

 

מה ההבדל בין איחור בדיבור ללקות שפתית?

איחור הוא התפתחות איטית/מאוחרת מהצפוי של כישורי השפה, כאשר ביצועי הילד עדיין נכללים בטווח הנורמלי, ואין צורך בהתערבות טיפולית. לקות היא מצב בו הקושי חורג מגבולות הנורמה, ונדרשת התערבות טיפולית. על מנת להבחין בין שני המצבים יש צורך בהערכה של קלינאית תקשורת.

 

למה ילדי לעתים לא מוצא או לא זוכר מילים שהוא מכיר?

כל אדם נתקל לעיתים במצב בו הוא לא מצליח להזכר במילה מסוימת (שכמו נמצאת על קצה הלשון...). עם זאת, יש ילדים שנתקלים במצבים אלו פעמים רבות מאוד- הם מתקשים לומר מילים שהם כבר מכירים. מצב זה נקרא קושי בשליפה או קושי בשיום.

 

האם ילד דו לשוני צריך לדבר כמו ילד שנחשף רק לשפה אחת?

אנו נוטים להיות "סלחניים" יותר לאיחור ברכישת שפה אצל ילדים דו לשוניים, אך למעשה אנו מצפים לפער מינימלי מהנורמה, שאמור להעלם בהדרגה עד גיל שש.

 

למה ילדי מדבר עם בני המשפחה, אך לא עם אנשים אחרים?

רוב הילדים חשים יותר בנוח בחוג המשפחתי, ולרוב מדברים בצורה ארוכה ומורכבת יותר בסביבה זו. עם זאת, יש ילדים אשר מתקשים באופן עקבי לדבר במצבים חברתיים שונים, למרות קיומה של יכולת שיחה מבוססת יותר בסביבה אינטימית. במצב כזה קיים חשש להתפתחות של אילמות אלקטיבית (סלקטיבית).

 

החל מאיזה גיל ניתן לפנות לקלינאית תקשורת?

אין גיל מינימאלי להתייעצות עם קלינאית. מומלץ לפנות בכל גיל ובכל מצב בו קיים חשש אצל אחד ההורים בשל היבטים מסוימים של התפתחות התקשורת, השפה או הדיבור.

 

מה זה דיספרקסיה?

דיספרקסיה (שמכונה לעיתים גם "אפרקסיה") היא לקות דיבור שנובעת מקושי בתכנון תנועת אברי ההיגוי (הלשון, השפתיים וכו'). לקות זו מתבטאת בקשיי היגוי נרחבים וחמורים.

 

בני מדבר לא ברור, האם זה בסדר?

החל מגיל שלש אנו מצפים שדיבורו של הילד יהיה מובן ברוב הזמן לרוב האנשים. יכולים עדיין להיות שיבושים של הגאים ("אותיות") ספציפיים. על מנת להבחין בין שיבוש שעדיין נחשב תקין לכזה שיש כבר צורך לטפל בו, מומלץ לפנות להערכה של קלינאית תקשורת.

 

בני בן השלש התחיל לגמגם. מה עלי לעשות?

בין גילאי שנתיים לשלש, כשהשפה של הילד הופכת מורכבת יותר, ילדים רבים חווים תקופות קצרות של חוסר שטף. בתקופות אלו נשמעות חזרות רבות על מילים או הברות, בדרך כלל בתחילת המשפט. מצב זה הוא תקין, אך בחלק מהמקרים הוא עשוי להתפתח לגמגום. בכדי למנוע זאת, רצוי להתייעץ עם קלינאית תקשורת.

 

מה זה דחיקת לשון (או דחיפת לשון)?

דחיקת לשון היא מצב בו הלשון ממוקמת באופן קדמי מדי כנגד השיניים הקדמיות או ביניהן, בזמן מנוחה בליעה ודיבור. מצב זה עשוי להוביל לשיבושי היגוי ולשינוי של המנשך.

 

 

 

bottom of page