top of page

תקשורת-  שאלות נפוצות

המידע המובא בעמוד זה הינו כללי, ואינו מחליף התייעצות עם איש מקצוע. במידה וקיים חשש, או שישנן שאלות, אתם מוזמנים להתקשר ולהתייעץ עמי בכל נושא, ואשמח לסייע.

החל מאיזה גיל ניתן לפנות לקלינאית תקשורת?

אין גיל מינימאלי להתייעצות עם קלינאית תקשורת. מומלץ לפנות בכל גיל ובכל מצב בו קיים חשש אצל אחד ההורים בשל היבטים מסוימים של התפתחות התקשורת, השפה או הדיבור.

 

תינוק אמור לעשות משהו עוד לפני שהוא מדבר?

ההתפתחות בשנה הראשונה לחיים, ולמעשה כבר מרגע הלידה, היא עצומה ומתמדת. הפקת המילים הראשונות בגיל שנה, היא גולת הכותרת של התפתחות זו, ונשענת על יכולות מוקדמות יותר. במהלך השנה הראשונה לחייו התינוק לומד לפעול באינטראקציה עם אדם אחר, לחקור את סביבתו, להגיב לפניות שונות, להעדיף פנים וקולות אנושיים על פני גירויים אחרים, להעביר כוונות תקשורתיות באופן לא מילולי ועוד. אנשי מקצוע המתמחים בגיל הינקות יודעים להעריך את יכולות התינוק ואת קשייו כבר בגילאים צעירים מאוד, עוד לפני הופעת המילים הראשונות, ואף לפני שיש איחור בהופעת מילים אלו.

 

באיזה גיל תינוק ליצור קשר עין?

החל מגיל 4-6 שבועות התינוק מתחיל ליצור קשר עין עם סביבתו. תחילה רגעים אלו קצרים ונדירים, ועם חלוף השבועות הם מתבססים. החל מגיל 3 חודשים, התינוק אמור כבר ליצור קשר עין ממושך עם סביבתו ברוב זמן האינטראקציה, ולהפנות אל סובביו הבעות פנים מגוונות.

 

האם זה בסדר שילד לא מגיב כשקוראים בשמו?

עוד לפני גיל שנה ילד אמור להפנות את ראשו במהרה כשקוראים בשמו. במידה ותינוקך לא עושה זאת באופן עקבי, מומלץ לבדוק את מצב השמיעה שלו, ולפנות להתייעצות אצל קלינאית תקשורת.

האם זה בסדר שילד משחק זמן רב לבדו?

ילדים ותינוקות אוהבים לעסוק במשחק גם לבדם, וקיים הבדל בין סגנון משחק ואינטראקציה של תינוקות ופעוטות שונים, ואף של משפחות שונות. עם זאת, נצפה שכבר בגילאי הינקות תינוק יביע עניין בקרבתו של אדם מוכר, ויהיה מעוניין לשהות עמו בפעילות משותפת. התעלמות ממושכת מאדם המביע עניין במשחק משותף עם פעוט לטובת חקירה של חפצים, או חקירה ממושכת, חזרתית ו"טכנית" של חפצים שונים (למשל סיבוב ממושך של גלגלים, פתיחה וסגירה חוזרת של דלתות) אינה טיפוסית, ויש מקום להתייעץ עם קלינאית תקשורת.

מה זה אוטיזם?

אוטיזם, או הפרעה על הרצף האוטיסטי (Autistiv Spectrum Disorder- ASD), זו הפרעה התפתחותית נרחבת, הכוללת קשיים בתחומים שונים ובראשם קשיי תקשורת, קשיים באינטראקציה חברתית והתנהגות ותחומי עניין חזרתיים ומצומצמים. פעמים רבות ישנם גם קשיי שפה, קשיים מוטוריים, קשיי תחושה, ובעיות רגשיות ו/או קוגניטיביות. התחומים הפגועים וחומרת הפגיעה שונים מאוד בין אנשים שונים, אך הם כולם יכללו תחת הגדרת "הרצף האוטיסטי"- החל מפגיעות עמוקות ונרחבות, ועד למצבים בהם הקושי כמעט ואינו ניכר. בכלל המצבים ישנה חשיבות מכרעת לאבחון מוקדם ולהתערבות טיפולית אינטנסיבית בגיל הרך, שמשפרים מאוד את היכולות של הילד ואת תפקודו בתחומים השונים.

"היום כולם מאובחנים עם אוטיזם..."

בשנים האחרונות, בין השאר עקב ידע רב והבנה מעמיקה יותר של הגורמים המאבחנים, יותר פעוטות וילדים מאובחנים עם לקות על הרצף האוטיסטי בהשוואה לעבר, כולל כאלו בתפקוד מאוד גבוה, שבעבר היו "עוברים מתחת לרדאר". עם זאת- לא כל קושי בינקות הוא אוטיזם! מצבים שונים, מולדים או סביבתיים, פיזיולוגיים או רגשיים, יכולים להשפיע על יכולת התינוק לתקשר, כבר בשנה הראשונה לחייו. כך או כך, אם יש קושי במהלך אינטראקציה, יש צורך בפניה למומחים בתחום על מנת להיטיב להבין את הצרכים והיכולות של תינוקך, ולסייע לו ככל הניתן, ומוקדם ככל האפשר. 

 

bottom of page